Släkten von Fersen

Adelssläkt med bekymmer

Slottet kom i släktens ägo genom giftermål. Axel von Fersen d ä bodde i slottet tidvis med sina 4 barn och lämnade över slottet vid sin död till yngste barnet, Fabian. Slottet var i släktens ägo i nära 100 år. Utställningen om von Fersens tid på slottet finns på andra våningen längst in till vänster när man kommer upp för trappan.

Axel von Fersen d ä
Hedvig Catharina von Fersen
Fabian von Fersen
Axel von Fersen d y

Hedvig Eleonora

Hedvig Eleonora

En 1600-talsdominant

Hedvig Eleonora, Karl X:s drottning, bodde aldrig i slottet men förtjänar ändå en egen utställning här. Hon hade en dominerande roll inom den kungliga familjen under 40 år. Utställningen om drottningen finns på höger sida när man kommer upp på andra våningen i slottet.


Familjen Sjögren

En omdaning av slottet

Slottet köptes 1898 av ingenjör Åke Sjögren. Han var gift med Mary Nobel, änka efter den förmögne industrimannen Carl Nobel. Familjen bestod av Åke, Mary och deras gemensamma son Gunnar, samt Marys tre döttrar i äktenskapet med Carl Nobel, Andri, Alice och Mimmi. Familjen levde ett vidlyftigt slottsliv som ansträngde ekonomin hårt. Slottet gjordes om till en fashionabel bostad, med både el och centralvärme. Efter 18 år var pengarna slut och slottet och möblemanget såldes på auktion. Utställningen om Åke Sjögren med familj finns på plan 2, till höger när man kommer upp för trappan.

Slottet från parken i öster
Kyrksalen under Sjögrens tid
Mimmi och Åke Sjögren på jakt
Fullt möblerad sal

Norgeutställningen

En förödande olycka

Under tiden 1943 - 1945 ägdes slottet av Norska staten. Man bedrev där militär utbildning, eller som det officiellt hette polisutbildning. Sverige var ju neutralt och fick inte erbjuda plats för militär utbildning av utländska trupper. En isande kall kväll i januari 1945 eldades det friskt i alla slottets kaminer och eldstäder och det föll sig inte bättre än att gnistor spreds genom sprickor i murstocken och antände vindsvåningens träkonstruktion. Hela vinden brann ned och störtade ned på slottets tredje våningens tak som föll ihop. Slottet fick förödande skador. Utställningen om denna händelse och den norska förläggningen hittar ni på bottenvåningen, till vänster efter receptionen.