Pågående utställningar

Nobel, Sjögren och Mälsåker

I skuggan av arvstvisten efter Alfred Nobel, köps Mälsåker 1898 av ingenjören Åke Sjögren. Det vanskötta Tessinslottet rustas nu för enorma belopp. El och vatten dras in, rummen inreds med exklusiva möbler, väggarna pryds av dyrbar konst och i trädgården byggs ett orangeri med vinodling. Till Mälsåker bjuds kungligheter på jakt, här hålls överdådiga fester och i slottsparken strövar tama björnar och lejon. Sjögren hade gift in sig i familjen Nobel och blivit ekonomiskt oberoende. Han köper upp gårdar och tegelbruk i trakten, investerar i gruvor och industriprojekt, driver kaffeplantager i Afrika och hinner också med att bygga Karen Blixens hus utanför Nairobi. Allt betalas med hustrun Marys förmögenhet. I år är det 100 år sedan Sjögren tvingades sälja Mälsåker och i sommar visar vi utställningen; Mälsåker, Nobel och Sjögren – om en självrådig slottsherre, flärd och fåfänglighet.

Åke Sjögren 4

Ingenjören Åke Sjögren ägde, tillsammans med sin hustru Mary, Mälsåkers slott 1898-1916. Han beskrivs av efterlevande släktingar som en charmig äventyrare. Sjögren spenderade mycket pengar på att förvandla slottet till en permanentbostad och installerade bland annat el, vatten och centralvärme.

Familjen Sjögren var förmögen tack vare att frun i huset tidigare varit ingift i släkten Nobel. "Epoken Åke Sjögren" medförde stora fester på Mälsåker. Till exempel bjöd Sjögren 1905 in till avslutningsfest för alla deltagare i Nordiska Vinterspelen i Stockholm. Festdeltagarna åkte tåg från huvudstaden till Mariefred, varifrån de färdades i slädar över Mälarens is till Selaön och Mälsåkers slott, där Sjögren bjöd på en storslagen middag. Åke Sjögren tvingades sälja Mälsåker eftersom han "upp över skorstenarna" belånat arvslotter som tillhörde de tre döttrarna till hustruns förre man.