Pågående utställningar

Tre lokala fotografer

Sven G Nilsson har plåtat sen han var tonåring, ett intresse som aldrig slutat. Under sin yrkesverksamma tid arbetade han med försäljning och marknadsföring av fotoprodukter och sålde länge fotoböcker. Han ser bilder hela tiden och har ett rikt fotoarkiv. Många har sett hans naturbilder på blommor, djur och landskap klädda i olika årstidsskruder. I sommar får även vi njuta av hans bilder. Läs Stefan Seidels porträtt av fotografen. Länk till profilen här.

sven1

Kjell Ericsson är amatörfotograf. Han har fotograferat sedan barnsben, men i och med den digitala kamerans intåg blev det mer kontinuerligt. Han fotograferar mest djur och natur, och då allra helst fåglar. Så gott som alla bilder kommer till i naturen där hemma där han bor, det vill säga vid Gesta gård alldeles utanför Stallarholmen. Fågelskådningen har kommit att ha en allt större betydelse och är numera nästan lika viktig som själva fotograferingen. De senaste två åren har Kjell haft fem fotoutställningar (tre 2015 och två 2016).  

Hans Johansson är smålänning. ”Morfarfar”. Kom till Strängnäs 1966 som nyutbildad folkskollärare. Har sedan dess varit Strängnäs skolvärld trogen. Avslutade det yrkesverksamma livet som rektor på Vasaskolan 2009. Numera en mycket glad pensionär. Intresserad av familjen, andra människor, resor, mat och dryck, kultur, djur och natur. Fotograferar gärna i den egna trädgården. "Om bilderna kan få någon att uppleva skönheten i det lilla och vikten av att bevara det vi är satta att vårda åt barn och barnbarn blir jag glad"

 Hans Johansson 2

Nobel, Sjögren och Mälsåker

I skuggan av arvstvisten efter Alfred Nobel, köps Mälsåker 1898 av ingenjören Åke Sjögren. Det vanskötta Tessinslottet rustas nu för enorma belopp. El och vatten dras in, rummen inreds med exklusiva möbler, väggarna pryds av dyrbar konst och i trädgården byggs ett orangeri med vinodling. Till Mälsåker bjuds kungligheter på jakt, här hålls överdådiga fester och i slottsparken strövar tama björnar och lejon. Sjögren hade gift in sig i familjen Nobel och blivit ekonomiskt oberoende. Han köper upp gårdar och tegelbruk i trakten, investerar i gruvor och industriprojekt, driver kaffeplantager i Afrika och hinner också med att bygga Karen Blixens hus utanför Nairobi. Allt betalas med hustrun Marys förmögenhet. I år är det 100 år sedan Sjögren tvingades sälja Mälsåker och i sommar visar vi utställningen; Mälsåker, Nobel och Sjögren – om en självrådig slottsherre, flärd och fåfänglighet.

Åke Sjögren 4

Slottsbaracken

I slottsbaracken, med utsikt över Mälaren, finns en barack som går att hyra för diverse aktiviteter som barnkalas eller andra evenemang. Baracken har både kök ocjh toaletter. Kontakta 0708-23 45 17 för mer information.