Pågående utställningar

Peter Ullberg

Peter

Peter Ullbergs bilder är fotograferade på Mälsåkers slott en kall dag i oktober 2016 och de ingår i ett större fotoprojekt  -  Soul Shadows. Bilderna åtföljs i, för denna utställning, specilakomponerad musik av Rosanna Gunnarsson.

 Suzanne Grahn-Lindquist

Fotograf Gunilla

Att försöka hitta och tolka naturens former, och att fånga strukturen i det stora såväl som i den extrema, abstrakta närbilder, är en röd tråd i fotografem Suzanne Grahn Lindquists bilder.

Kjell Ericsson

Kjell Ericsson är amatörfotograf. Han har fotograferat sedan barnsben, men i och med den digitala kamerans intåg blev det mer kontinuerligt. Han fotograferar mest djur och natur, och då allra helst fåglar. Så gott som alla bilder kommer till i naturen där hemma där han bor, det vill säga vid Gesta gård alldeles utanför Stallarholmen. Fågelskådningen har kommit att ha en allt större betydelse och är numera nästan lika viktig som själva fotograferingen.

Hans Johansson

Hans Johansson 2

Hans Johansson kom som nyutbildad folkskollärare till Strängnäs år 1966. Han var under hela sitt yrkesverksamma liv Strängnäs kommun trogen som lärare och rektor. 2009 gick han i pension från rektorsjobbet på Vasaskolan och är numera en glad pensionär och ”morfarfar” som ägnar tiden åt natur, kultur, familj och fotografering. Den första kameran fick han som sjuåring och han har fotograferat från och till sedan dess. Riktig fart har fotograferandet tagit i och med digitalisering och pensionering. Motivområdena är huvudsakligen trädgård, djur, natur, familj och resor. "Om bilderna kan få någon att uppleva skönheten i det lilla och vikten av att bevara det vi är satta att vårda åt barn och barnbarn blir jag glad"

Bertil Lindh

Bertil

Bertil Lindh är amatörfotograf från Stallarholmen. Under de sista 15 åren av sin yrkesverk-samma tid var Bertil egen företagare ( Lexicon Södermanland ) och erbjöd affärs- och IT-utbildning. Numer är Bertil engagerad i den lokala hembygdsföreningens verksamhet och har under senare år ägnat sig åt att dokumentera hembygden i bild, text och ton. Förutom foton från Stallarholmen kan man också lyssna på några av Bertils sånger t ex Mälsåkervisan som har anknytning till trakten i såväl gången som modern tid. "Jag fotar, skriver och komponerar musik mer för att bidra till spridandet av kunskap om hembygden än att göra anspråk på professionellt konstnärsskap."

Nobel, Sjögren och Mälsåker

I skuggan av arvstvisten efter Alfred Nobel, köps Mälsåker 1898 av ingenjören Åke Sjögren. Det vanskötta Tessinslottet rustas nu för enorma belopp. El och vatten dras in, rummen inreds med exklusiva möbler, väggarna pryds av dyrbar konst och i trädgården byggs ett orangeri med vinodling. Till Mälsåker bjuds kungligheter på jakt, här hålls överdådiga fester och i slottsparken strövar tama björnar och lejon. Sjögren hade gift in sig i familjen Nobel och blivit ekonomiskt oberoende. Han köper upp gårdar och tegelbruk i trakten, investerar i gruvor och industriprojekt, driver kaffeplantager i Afrika och hinner också med att bygga Karen Blixens hus utanför Nairobi. Allt betalas med hustrun Marys förmögenhet. I år är det 100 år sedan Sjögren tvingades sälja Mälsåker och i sommar visar vi utställningen; Mälsåker, Nobel och Sjögren – om en självrådig slottsherre, flärd och fåfänglighet.

Åke Sjögren 4

Ingenjören Åke Sjögren ägde, tillsammans med sin hustru Mary, Mälsåkers slott 1898-1916. Han beskrivs av efterlevande släktingar som en charmig äventyrare. Sjögren spenderade mycket pengar på att förvandla slottet till en permanentbostad och installerade bland annat el, vatten och centralvärme.

Familjen Sjögren var förmögen tack vare att frun i huset tidigare varit ingift i släkten Nobel. "Epoken Åke Sjögren" medförde stora fester på Mälsåker. Till exempel bjöd Sjögren 1905 in till avslutningsfest för alla deltagare i Nordiska Vinterspelen i Stockholm. Festdeltagarna åkte tåg från huvudstaden till Mariefred, varifrån de färdades i slädar över Mälarens is till Selaön och Mälsåkers slott, där Sjögren bjöd på en storslagen middag. Åke Sjögren tvingades sälja Mälsåker eftersom han "upp över skorstenarna" belånat arvslotter som tillhörde de tre döttrarna till hustruns förre man.